Pogosta vprašanja

Na vsa vprašanja in dvome o razkuževanju z Atropaseptom smo tu za vas. Z veseljem bo na vaša vprašanja strokovno odgovarjal strokovnjak mag. Peter Levstek dr. vet. med…

Katera razkužila so učinkovita?

Zaradi velike ponudbe razkužil v tem času se je težko odločiti katera razkužila uporabiti, saj trg ponuja različne produkte po različnih cenah, vse pa namenjene razkuževanju. V zdravstvu, prehrani, laboratorijih in še kje se uporabljajo razkužila, ki uničujejo tako bakterije, kakor tudi viruse, za široko porabo pa so trenutno pomembna predvsem razkužila, ki uničujejo viruse.. Tovrstna razkužila temeljijo na alkoholih in tudi tu so med produkti na trgu pomembne razlike. Razkužilo, ki učinkovito uničuje viruse, mora vsebovati vsaj 70% alkohola (praviloma etanola) in poleg nima dodanih veliko drugih elementov. Nekateri, predvsem produkti za razkuževanje rok, imajo dodane tudi glicerin ali druge elemente za zaščito kože, tu pa je potrebno poudariti, da pa taki produkti niso namenjeni razkuževanju drugih površin.

Naša razkužila Atropasept vsebujejo etanol v količini 71g/100g, kar je optimalno za učinkovito razkuževanje, Atropasept gelu pa je dodan glicerin, ki pomaga pri preprečevanju izsuševanja kože na rokah pri pogosti uporabi.

Ali je za razkuževanje površin primeren Atropaset spray?

Za razkuževanje površin sta v našem asortimanu najbolj primerna izdelka Atropasept spray in Atropasept razkužilo z razpršilko v tekoči obliki za razkuževanje površin, saj zaradi razprševanja razkužila najbolj in najlažje zajameta večji prostor.

Ali so razkužila, katera se uporabljajo za roke, lahko uporabljajo tudi za razkuževanje površin?

Vsa razkužila, katera vsebujejo etanol, se načeloma lahko uporabljajo za oboje, tako za roke kot površine. Vendar se v razkužila za roke dodaja glicerol/ glicerin, da ne pride do izsušitve kože. Priporočam, da se za razkuževanje ostalih površine uporablja Atropasept z razpršilko ali v sprayu, saj Atropasept gel, ki je sicer prvenstveno namenjen razkuževanju rok, lahko zaradi dodanih dodatkov lahko pušča »mastno plast« na površinah. Hkrati pa priporočam, da se za razkuževanje rok uporablja Atropasept gel, saj se lahko ob dolgotrajni uporabi razkužila brez dodanega glicerina koža preveč izsuši ali razpoka.

Ali se lahko razkužila redči?

Razkužila se v proizvodnji pripravljajo v embalažah, ki so neprodušno zaprte in s tem obdržijo svojo dejavnost daljše časovno obdobje. Razkužila so izdelana z vsebnostjo alkohola v odstotku, ki zagotavlja optimalno učinkovanje, dodatno redčenje bi zmanjšalo učinkovitost razkužila.

Ali so razkužila učinkovita tudi na nečistih površinah – ali je potrebno površine prej počistiti, in nato razkužiti?

Razkužilo je učinkovitejše, če se površina predhodno očisti, saj nečistoče, predvsem organskega izvoda (npr. ostanki hrane), zmanjšujejo delovanje razkužila.

Zanima me kako priporočate dezinfekcijo v podjetjih?

V prvi vrsti se je potrebno držati priporočil NIJZ.

Priporočamo: Delavci naj si vedno ob vstopu v podjetje razkužijo roke in nosijo zaščitne maske. V samem podjetju pa je potrebno pozornost posvetiti razkuževanju sanitarij in garedrob. Sanitarije se razkužujejo večkrat dnevno, garderobe pa ob koncu službe. Če imate v podjetju možnost, naj bodo razkužila za roke prisotna tako pri vhodu v podjetje, pri vhodu v garderobo, vhodu v sanitarije in vhodih v pisarne.

Kaj je dezinfekcija in njen namen?

V našem bivalnem in delovnem okolju obstajajo različni dejavniki, ki lahko vplivajo na kakovost našega življenja. Medtem, ko nekateri ugodno vplivajo na naše življenje (npr. probiotiki), lahko izpostavitev škodljivim mikroorganizmom povzroči številne nevšečnosti (npr. trebušna gripa, driska). Dezinfekcija je ciljano zmanjšanje števila mikroorganizmov z namenom, uničevanja, odstranjevanja, večine škodljivih mikroorganizmov do te mere, da niso več škodljivi zdravju. Dezinfekcija v vsakdanjem življenju tako zajema predvsem skrb za posameznikovo osebno higieno ter za visoko raven higiene na vseh področjih človekovega delovanja.